Politimuseet fortæller historien om politiet. Det vil sige, hvordan politiet har ændret sig, og den rolle det har haft i samfundet. Engang var det enevældens politi, og blev med demokratiets indførelse til borgerskabets politi – demokratiet var jo i starten forbeholdt en begrænset gruppe mennesker. Det Politimuseet fortæller er ikke bare, hvordan politiet har udviklet sig som organisation, for politiets funktioner griber ind i samfundet.
I den første af to episoder, fortæller museumsleder Frederik Strand om den tidligere politistation, som museet ligger i. Her kan man se, hvordan forbrydere blev modtaget, og så var det også her, man skulle hen for at få et hundetegn.
Man kender politiet på deres uniformer, men i starten havde politiet ingen. Det kom senere, og der skete også en markering med uniformen, da det moderne politi blev indført.
Forbryderbilleder
Vi kender alle forbryderbilledet, hvor et stift portræt viser dem, der er blevet anholdt. Den slags billeder krævede en særlig teknik, som man kan høre om. Noget af det spændende ved de billeder er, at de viser nogle af de mennesker, der ikke havde råd til at gå til fotografen. Det var der til gengæld andre der havde, og politiet havde billeder af damer i pænt tøj, der selv afleverede billeder taget ude i byen.
Det er mere undtagelsen end reglen, når vi i dag ser betjente til fods. Helt anderledes var det tidligere, hvor politiet ikke havde køretøjer. Køretøjernes udvikling kalder Frederik Strand en af de største i politiets historie.
I den næste episode kan man bl.a. høre om forbrydelser, og hvordan de bliver opklaret.
Læs mere på Politimuseets hjemmeside om åbningstider og aktuelle udstillinger.
Politimuseet har lave en podcast, som man kan høre her.
Politimuseet
Fælledvej 20
2200 København N