Mosede Fort

Mosede Fort. (c) Mosede Fort.

Hvis man vil høre om Danmark under første verdenskrig, så er Mosede Fort en god mulighed. Fortet ligger ud mod Køge Bugt, og er en del af forsvaret af København mod en tysk invasion. Det man besøger er mere præcist Mosede Batteri, der er omdannet til en udstilling, hvor der både er rum, der viser, hvordan der så ud under krigen, og rum der formidler samfundsudviklingen.

Virkeligheden hurtigt løb fra planerne: Der skete meget fra planlægningen i 1909 til erfaringerne under krigen. Men som man kan høre museumsinspektør Louise Kofod Ahmt fortælle, så blev det til noget meget større. Mosede Fort har også haft en militær historie efter første verdenskrig, men udstillingen, man kan se, handler om krigen.

Krig er ikke bare kanoner og skyttegrave, det er også en civilbefolkning, der bliver påvirket. For nogle blev det hurtig rigdom som gullaschbaron, men for de fleste blev det til en tid med begrænsninger i fødevarer og brændsel. Den politik, man førte under krigen, er måske ligefrem starten på velfærdssamfundet.

Et vigtigt mål under første verdenskrig var at holde Danmark neutral, så landet hverken blev angrebet af Tyskland eller England. Hvordan man lavede den balancegang, og hvad det havde af betydning, kan man også høre om. Og så selvfølgelig det som man måske mest husker i Danmark: Genforeningen i 1920.

Stedet kan også besøges af børn, og det er et museum for pilfingre, for der er rigtigt meget man kan røre ved eller prøve. Der er dagligt en rundvisning, der er gratis når man har en billet. Lige uden for Mosede Fort ligger der en strand, så man kan kombinere en tur med kultur og badning.

Læs mere på Mosede Forts hjemmeside om åbningstider og aktuelle udstillinger.

Mosede Fort
Mosede Strandvej 87A
2670 Grevema