Bakkehuset 1

Bakkehuset med en stue fra guldalderen.
Stue i Bakkehuset. Foto: Stuart McIntyre.

Hvordan boede man i guldalderen, hvis man hørte til borgerskabet? Vi kan se billeder, men vil man opleve det i virkeligheden, kan man besøge Bakkehuset på Frederiksberg. Her boede Knud Lyne Rahbek (1760-1830) og Kamma Rahbek (1775-1829). Deres hjem er genskabt, så man kan få fornemmelsen af at træde ind i et hjem for over 200 år siden. Museumsinspektør Rikke Lagersted-Olsen viser rundt, og fortæller om ægteparret og de mennesker, der kom på besøg i hjemmet.

Et kulturelt mødested

Knud Lyne Rahbek var en vigtig kulturpersonlighed. i guldalderen Han var forfatter, professor i æstetik og sad i en stilling på Det kongelige teater, hvor han var med til at udvælge teaterstykkerne. Hans viden og indflydelse var grund nok til at opsøge ham, men gæsterne i huset havde også mulighed for at diskutere tidens aktuelle emner: Der blev holdt salon, som de udvalgte kunne deltage i.

Der er mange af de besøgende, vi kender i dag, men ikke alle var kendte, da de startede med at komme i hjemmet. Her kom bl.a. Adam Oehlenschläger (”Der er et yndigt land” og ”Guldhornene”), fysikeren H.C. Ørsted, salmedigterne N.F.S. Grundtvig (”Dejlig er den himmel blå”) og B.S. Ingemann (”I Østen stiger solen op) samt H.C. Andersen.

Guldalderens stil og væremåde

Hjemmet var indrettet i den stil, der hedder empire, og man kan høre, hvordan møbler og indretningen i Bakkehuset viser det. Empire var andet end møbler, for tøjet adskilte sig også markant fra den tidligere rokokostil, og havde en mere let og fri stil. Det frie kunne man også mærke i omgangsformerne, der var løsnet op i forhold til det formelle, og hvad man kunne tale om.

En vigtig person i salonerne var Kamma Rahbek (født Karen Magrethe Heger), der ikke blot var værtinde, men kunne deltage i diskussionerne, da hun var godt uddannet og belæst. Det var ikke bare dansk litteratur hun kunne læse, for hun nåede at lære 7 sprog. Samtalerne er væk, men hun skrev flittigt breve, og på den måde kan man få et direkte indtryk af hende.

Eventyrakademiet

Genstandene på museet må man ikke røre ved, men til børnene er der lavet Eventyrakademiet, hvor man kan gå på jagt i skuffer, udfolde sig kreativt og arbejde med egne fortællinger. Eventyrakademiet er inspireret af H.C. Andersen og Kamma Rahbeks kreativitet.

Episode 2

I episode to kan man bl.a. høre mere om nogle af de personer, der kom i Bakkehuset, og haven, der var så vigtig for Kamma Rahbek. Man kan også høre om Kamma Rahbeks kreative side.

Praktiske oplysninger

Man kan finde åbningstider og oplysninger om særudstillinger på Bakkehusets hjemmeside.

Bakkehuset
Rahbeks Allé 23
1801 Frederiksberg C

Danmarkskort med placering af Bakkehuset